Zoals ik al eerder schreef: ideeën voor m’n drukwerk waaien m’n hoofd in en uit. Ik ben graag buiten, loop of fiets door de weilanden in het Groene Hart waar ik woon of langs de kust, waar ik het in alle jaargetijden prachtig vind. Bewust of onbewust inspireert me dat.
Maar ook de indruk van steden, gebouwen, musea, kunst van collega’s, een rij kassen, een stapel stoelen, stellages en patronen van wat dan ook levert veel inspiratie op.
Ben ik eenmaal aan het werk met een onderwerp dan ga ik daar graag op verschillende manieren mee door.

De grafische techniek is rond 1400 vanuit de wapensmederijen ontstaan om te kunnen reproduceren. Men bracht met beitels versieringen aan in wapens en harnassen. In de gravures gebruikte men zwart email en door er nat papier op te leggen ontstond een afdruk (in spiegelbeeld) van de afbeelding. Deze werd voornamelijk gebruikt als reclame-materiaal , bijv. om nieuwe klanten te trekken.

In de loop der eeuwen heeft de techniek zich ontwikkeld tot een autonome kunstvorm. Een zelfstandig expressiemiddel met een eigen karakter. Dat is ook hoe ik werk; het gebeurt maar zelden dat ik van een etsplaat dezelfde afdrukken maak. Ik varieer met kleur, maak er meerdere platen bij om over elkaar te drukken, bedek een deel van het beeld met een mal of draai de plaat een halve slag. Een kwestie van uitproberen en fantaseren.

In het filmpje (op de welkom pagina) is te zien hoe het etsen in grote lijnen in z’n werk gaat.